bâldâbâc, bum, buf, pleosc, vâj

Zdrăngăneli de blide, vorbe, onomatopee

Ghost World

with 3 comments

Deşi pare cât se poate o poveste reală, cu oameni palpabili, care mănâncă la 50s style-diners, lucrează în cafenele, îşi vând discurile vechi la yard sale pe un dolar şi şaptezeci şi cinci de cenţi şi trebuie să plătească chirie, filmul lui Zwigoff e de fapt presurat de fantome. Fantoma liceului pe care Enid şi Rebecca tocmai l-au terminat, a copilăriei din care iremediabil ies, a discurilor vechi pe care Seymour, un alt neadaptat al filmului, le vinde când se intersectează cu cele două fuste umblătoare, a unui autobuz pe care Norman îl aşteaptă de ani, pe o linie care s-a desfiinţat demult.

Pe scurt, Ghost World e povestea a două fete neadaptate, inseparabile în lupta lor împotriva conformismului şi banalităţii din jurul lor, care se găsesc în faţa momentului pe care l-au aşteptat toată viaţa – terminarea liceului, şi îşi dau seama că de fapt nu ştiu ce să facă de aici încolo. Ieşind din confortul adolescenţei, fiecare ia un parcurs diferit, experimentând momente de criză – pentru viaţa fiecăreia, pentru relaţia lor, pentru viitorul lor.

Rebecca şi Enid sunt jucate de Scarlett Johansson şi Thora Birch, care par să fi pus excelent în carne şi oase cele două personaje bi-dimensionale, ale benzii desenate care a inspirat filmul. Scarlett e plină de candoarea vremurilor timpurii ale carierei ei, iar Thora e întruchiparea ironiei şi totodată tristeţii unei fete care dă cu capul de lume, aia reală. De fapt, ele oferă întruparea, dar şi cel puţin două posibilităţi de continuare, a unui moment pe care l-am trăit cu toţii, dacă nu cumva mai suntem încă acolo – cel de alunecare spre maturitate.

Pe lîngă sentimentul de simpatică înţelegere pentru criza şi întrebările celor două fete, pe care oarecum le am în mine, concomitent, am revăzut, după ani şi ani, filmul acesta pentru a redescoperi cu plăcere câteva detalii:

– dincolo de orice experienţă muzicală, Skip James – Devil Got my Woman, o voce şi nişte cuvinte, şi o chitară ce mi-au rămas gravate în suflet clar şi frumos

– banca pe care Norman aşteaptă autobuzul care nu mai circulă demult (şi care, pentru a stârni şi mai tare absurditatea lumii, într-un târziu vine, gol, şi îl ia) – şi pe care scrie „Life. Not in service”

– tot Norman, care spune lui Enid, când aceasta încearcă zadarnic să îl trezească la realitate: „You don’t know what you’re talking about”

– Seymour care întreabă sincer „Where can I go so that I can meet the exact opposite of myself?”

– umorul de personaj care l-a putut crea pe acel pseudo-Beavis sau Butthead, un excentric care terorizează în numele „libertăţii de exprimare” proprietarul unui magazin, ţâfnos şi prea serios

– dansul absolut isteric al lui Enid pe Jaan Pehechaan Ho – Mohammed Rafi, care îmi aduce aminte de mine, terminând liceul, şi luând-mi câmpii pe Led Zeppelin – D’yer maker.

– etc, etc, etc

Dacă pe Thora Birch mie îmi place să o mai ţin minte în American Beauty, pe Scarlett Johansson am redescoperit-o într-un remake al „Falling down” al lui Tom Waits, din care sar versurile:

And she wants you
To steal and get caught
For she loves you
For all that you are not

Anunțuri

Written by zdranga

Noiembrie 10, 2008 la 11:31 am

Publicat în Uncategorized

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Serus Cora :),

  Vroiam sa te anunt ca acuma „prindem” zdranga si la Budapesta gratie linkului de pe YM 🙂 si ca „tinem aproape” la cat mai multe post-uri 😛 pa pa.

  Vlad

  Noiembrie 10, 2008 at 7:55 pm

 2. Ohoo na szia atunci 😉 doar aproape suntem mai, cum sa nu tinem atunci? Salutari lumii universitare central-europene!

  zdranga

  Noiembrie 11, 2008 at 10:03 am

 3. 🙂

  alle001

  Decembrie 2, 2008 at 8:01 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: