bâldâbâc, bum, buf, pleosc, vâj

Zdrăngăneli de blide, vorbe, onomatopee

teatru din cutia de acordeon

leave a comment »

Când Theresa şi Gabriel au ajuns în bucătăria noastră, făcuseră deja mica lor piesă de teatru de păpuşi în bucătării, baruri, gări, dormitoare din câteva ţări. Ea din Mexic, el din SUA, au trecut prin Indii, Turcia, şi alte ţări care sună bine, ca să ajungă în Cluj. La noi în bucătărie şi-au desfăcut cutia de acordeon, din care a ieşit o mică lume de poveşti. Ne-au făcut pe noi, fetele, să plângem; poate sentimentul de intimitate cu păpuşile decupate de mâinile lor şi sunetele de cocoş scoase de gurile lor, era greu de suportat.

scena si circul

Când eram mică, de la şcoală ne-au dus o singură dată la teatru de păpuşi. Nu ştiu dacă m-a impresionat sau nu, cert e că nu mai ţin minte nimic decât sentimentul de a fi într-un loc nou, pe nişte scaune mici, în întuneric, care se pare că m-a marcat mai mult decât povestea sau păpuşile. Acum, la 25 de ani, în propria mea bucătărie, împărţind „sala” de teatru cu doar trei persoane şi câteva figurine colorate, m-am simţit pentru prima oară luată de mână, ca un copil care ajunge doar la genunchiul călăuzei lui, şi dusă la teatru de păpuşi.

mosul in bucatarie

În cutia de acordeon se aflau câteva mici jucării croite din gunoi, carton, ceva sârme şi multă sinceritate, o scenă rabatabilă, o lanternă, o muzicuţă şi un material negru, sub care cei doi spectatori intrau ca şi fotograful în epoca aparatelor cu burduf. Eram doi spectatori, doi păpuşari, şi zece minute de minune. Povestea unui circ, a unui sat, a bucuriei teatrului, a micilor plăceri ce vin într-o cutie de acordeon şi nu te vor părăsi niciodată.

luna

Reclame

Written by zdranga

noiembrie 6, 2008 la 10:48 am

Publicat în Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: